Pengalaman dan Pandangan Pakai Papulex Moussant Soap Free Cleansing Gel

00:00 Ain Nabilah 1 Comments

Sejak bulan puasa tahun lps, muka sy tiba2 tumbuh bnyk jerawat. Bukan jerawat yg kecik2 comel tu, tp bumps yg besar2. So sy decide jumpa dermatologist kat HKL 2 bulan yg lps. Dia bg ubat antibiotic and isotretinoin(ubat untuk acne). Dan dia suggest pkai Papulex. Kat HKL x ada jual so sy terpaksa cari kat tmpt lain. Jumpa kat Ampang Medical Practice. Sy beli Papulex Moussant Soap Free Cleansing Gel dgn harga RM70. Tmpt lain ada yg jual RM72.90.

My Thoughts:-

1) Packaging
Saya x berapa suka tube dia sbb sabun senang leaking.

2) Texture sabun
It's a soap free cleansing gel so no buih, but ada lah sikit.

3) Bau
For me bau dia x kuat. X bau wangi, x bau busuk. Mcm bau pencuci muka lelaki. It's fragrance free. If muka korang jenis acne prone, mmg lebih baik beli sabun yg fragrance free. Sbb kalau pkai juga, muka akan jd lebih teruk. Fragrance ni mmg x bagus utk muka. X tau la knp bnyk produk muka yg ada benda alah ni. Dan lagi satu, it's paraben free!

My Experience:

Day 1: 23/5/2015
Masa ni, sy pkai kat kawasan leher huhu sbb jawline sy ada bumps, dan juga sy x yakin pkai kat muka takut jd lg teruk. Masa ni pkai waktu ptg, sbb baru beli tengahari tu. Disebabkan pkai kat leher je, sy x boleh nak kata apa. Best atau x, berkesan atau x? It takes time okay. Sabar je.

Day 2: 24/5/2015
Morning: Okay ni baru start nak pkai kat muka. So far okay. Sabun ni mmg melekat kat muka so kena basuh bersih. Sy akan tunggu sabun kering dulu baru bilas.
Malam: Sebelum nak masuk tidur, mmg kena pkai. Masa ni mmg baru rasa 'something''. Apa something tu? Tumbuh jerawat baru ke? No, no. Sy dpt rasa muka sy rasa fresh sgt2. Dan lembut kat kawasan yg x ada jerawat. Mmg perghh. So far x ada jerawat baru.

NOTE: Ni berdasarkan muka sy. Kalau sy minum susu lembu, esok ari mesti ada bump kat kawasan leher. Knp? Sbb susu lembu kacau hormone kte. Hormone yg x stabil penyebab jerawat. Susu kambing camne pulak? Haa, susu kambing bagus utk saya. No breakouts.

Kalau kat pipi, ni sbb bacteria. Kalau asyik sentuh pipi, mmg akan tumbuh. Allgery pon sama. Mungkin sbb ingredient kat dlm produk pencuci muka. Lg satu, bau asap rokok. Sy x isap rokok, tp org sekitar sy isap, dan kalau terbau haiihh mmg muka ni jd teruk balik.

Kawasan eyebrows. Ni sbb kalau mkn junk food. Sy ada perasan, setiap kali mkn kit kat mesti ada tumbuh jerawat kat tepi kening.

*NEW UPDATE*

Day 349 (agak2 je): 8/5/2016
It has been almost a year now since pkai Papulex, and honestly muka sy dah elok. Yes! No more jerawat except around the brows area (like I said because of junk food etc, seriously, I need to start dieting!). So far, only tinggal parut di pipi shj. In the mean time, I don't think I will change to another cleansing brand anytime soon since I like using Papulex.

1 comment:

  1. Ka beli papulex dimana? Aku nyari ga ketemu:(

    ReplyDelete